fbpx

Hoe kan ik mijn haar sneller laten groeien?

Om erachter te komen hoe de haargroei werkt en hoe we die kunnen stimuleren staat hieronder een uitleg over de groeifasen het haar.

 

 1. Anagene fase (groeifase)
  • De anagene fase is de groeifase van het haar. De haren zitten met het haarzakje geworteld in de hoofdhuid en krijgen zuurstof en voeding via de bloedbaan om te kunnen groeien. Ongeveer 80% tot 90% van je haren zit in deze fase. De groeifase duurt  gemiddeld twee tot zes jaar. Mensen met lang haar hebben dus een langere groei fase dan mensen waarbij het haar kort blijft. Tijdens de anagene fase groeit het haar gemiddeld 1 cm per maand.
 2. Katagene fase (overgangsfase)
  • Als de groeifase stopt, gaan de haren de overgangsfase in. In deze fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. De haren krijgen daardoor dus steeds minder voedingsstoffen en zuurstof. Deze overgangsfase duurt gemiddeld een tot twee weken. Omdat deze fase zo kort duurt zit er altijd maar maximaal 1% in deze fase.
 3. Telogene fase (rustfase)
  • In de rustfase rusten de haren, terwijl er nieuwe haren onder de oude haren beginnen te groeien. De rustfase duurt gemiddeld drie maanden. Uiteindelijk valt de oude haar uit en begint de cyclus weer opnieuw met een nieuwe haar. Gemiddeld zit 10% van alle haren in deze fase.

 

Oke. We weten nu dus dat ons haar bloedtoevoer nodig heeft om te kunnen groeien en dat de haren daar voedingsstoffen uithalen. We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet om de bloedtoevoer en de voedingstoffen te verhogen waardoor het haar sneller gaat groeien en waardoor je de groeifase kunt beïnvloeden!

 1. Masseer je hoofdhuid dagelijks
  • Door je hoofdhuid te masseren stimuleer je de bloedsomloop onder je huid, waardoor er meer bloed bij de haarfollikels komt en ze dus meer voedingsstoffen op kunnen nemen.
 2. Pak af en toe de sauna of een zonnebankje of ga op vakantie naar een warm land
  • De sauna en zonnebank zorgen ervoor dat je hoofdhuid warmer wordt. Door de extra warmte gaan de bloedvaatjes open staan en komt er dus meer bloed bij de haarfollikels.
 3. Was je haar met shampoos die de bloedsomloop stimuleren
  • Er bestaan shampoos die de bloedsomloop stimuleren zoals de “Therapy Shampoo” van Imago.
 4. Eet meer eiwitrijke producten
  • Ons haar bestaat voornamelijk uit eiwit keratine, en heeft dus eiwitten nodig.
 5. Ga voedingssupplementen slikken
  • Een Multivitamine is een goed hulpmiddel om aan al je vitamines te komen. Je lichaam heeft tal van belangrijke processen te regelen in het lichaam en bij een vitamine tekort komt je haargroei niet bovenaan te staan in dat lijstje.
 6. Stop met roken
  • Roken zorgt ervoor dat de bloedvaatjes zich vernauwen. Daardoor komt er minder bloed bij de haarfollikels en kunnen ze dus ook minder voedingsstoffen opnemen.
 7. Beweeg meer
  • Door actief te bewegen stimuleer je je hart om sneller bloed rond te pompen en raad eens wie daar profijt van hebben? Ja..! inderdaad je haarfollikels!
 8. Geef je haar extra verzorging
  • Door je haar goed te verzorgen krijg je minder snel gespleten of droge puntjes waardoor je er minder vaak je haar hoeft te knippen
 9. En als alle bovenstaande punten je te veel tijd kosten kun je natuurlijk ook nog altijd een afspraak maken om extensions te nemen. 😉